اسلام و بازی کودکان
اسلام و بازی کودکان
تالیف: آیت الله احمد بهشتی
بازبینی و ویراست: سعید بهشتی
شمارگان: 3000 نسخه
قیمت: 69000 ریال
انتشارات: چاپ و نشر بین الملل
این کتاب به احتمال قوی اولین تحقیق است پیرامون بازی کودکان از دیدگاه اسلام و امید میرود که برای جامعه اسلامی و انقلابی ما رهنمودی باشد در جهت توجهی بیشتر به بازی کودکان، هم در خانه و هم در کودکستان و هم در مدرسه و انگیزهای باشد برای نجات کودکان، از فضاهای تنگی که به نام خانه یا مدرسه آنها را همچون پرندهای در قفس محصور کرده و از جست و خیز و پرش و بازی و مسابقه باز میدارد.
نویسنده در پیشگفتار سعی نموده است که بازی را به عنوان وسیلهای موثر در خدمت رشد واقعی کودکان معرفی کند و خاطرنشان کرده که بازی یک فعالیت زائد و بیهوده نیست. اگر امری لغو و بیهوده بود قطعاً طرح آفرینش شور و شوق نسبت به آن را در نهاد طفل به ودیعت نمیگذارد و اینهمه رهبران بزرگ اسلام در اهمیت آن داد سخن نمیدادند.
در این کتاب راجع به تقاضایی که برادران یوسف از یعقوب (ع) کردند و گزارشی که درباره مسابقات خود به پدر دادند گفتگو کرده و نشان داده است که پسران یعقوب برای اینکه بر توطئه خود سرپوش بگذارند از مسئله بازی و مسابقه استفاده کردند.
این کتاب ابتدا در سال 1366 توسط اداره کلی تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش چاپ و منتشر شد. اکنون بعد از گذشت بیست و پنج سال به همت و کوشش دلسوزانه فرزند گرامی جناب حجه الاسلام و المسلمین دکتر سعید بهشتی و بازبینی و ویراست کتاب توسط ایشان بار دیگر به زیور طبع آراسته شده است.
در پیشگفتار این اثر به عناوین بازیهای سازنده و عناصر اصلی آن، انواع فعالیتهای کودکان، معیار بازی، رابطه بازی با زندگی، بازی و مفاهیم اخلاقی، بازی و شخصیت کودک، نظراتی پیرامون اهمیت بازی، نسبت بازی و جبر، و نگاهی به راه و رسم گذشتگان پرداخت شده است.
این کتاب شامل بیست بخش است. در بخشهای اول تا چهارم به ترتیب به عناوین، قرآن و مسئله بازی کودک، بررسی سیره پیشوایان دینی، توصیههای اسلامی درباره کودکان و بازی مطلوب و بازی نامطلوب اشاره شده است.
در بخش چهارم به سرگرمیهای مومن و غیرمومن، دین خدایی و دین باطل و لهو و لعب در سراسر زندگی، تیپهای سه گانه مردم، تفاوت زندگی دنیا و آخرت و تفاوت فرزندان مسلمین با فرزندان کفار پرداخت شده است.
برنامه ریزی لازم و پاسخ یک سوال نیز از محورهای بحث در بخش پنجم (نظارت و هدایت) به شمار میرود.
در ادامه درونگرایی و برونگرایی و سیر آفاق و انفس در بخش ششم (وسایل بازی) مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. عناوین بخشهای هفتم تا بیستم این کتاب به ترتیب به شرح ذیل است.
بازیهای دسته جمعی، بازیهای رزمی، بازیهای پدرانه، بازیهای مادرانه و خانه داری و حضانت، بازیهای علمی، بازیهای نیرومندی و استقامت، بازیهای ایدئولوژیک و اخلاقی، بازیهای مدیریت، بازیهای معلمانه و سواد آموزی، بازیهای هنری، بازیهای هوش، بازیهای تاکتیک، بازیهای تکنیک و نقش تربیتی مادر از راه بازی دادن کودک.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«اکنون ما در دورهای هستیم که اسباب بازیهای متنوع و حتی گران و پرخرج برای بچهها به وسیله صنعتگران ماهر در کارخانهها ساخته شده است. به عیان میبینیم که این اسباب بازیها بیش از لحظاتی بچهها را سرگرم نمیکند و پس از آن بچهها خراب کردن و درهم شکستن را بر حفظ و نگهداری ترجیح میدهند. مگر اینکه بزرگترها دخالت کنند و قلدرمآبانه وسایل بازی را از دسترس آنها دور نگاه دارند. اگر متخصصان اسباب بازی کودکان لطفی کنند و وسایل کم خرجی بسازند که کودکان بتوانند از آنها در صنعت و هنر استفاده کنند و به وسیله آنها وسایلی برای خود درست کنند خدمت بزرگی کردهاند. زیرا هم به اقتصاد خانواده کمک شایانی میکنند و هم به رشد و تکامل صنعتی و هنری کودکان خدمات شایان توجهی عرضه داشتهاند.»
گفتنی است، کتاب اسلام و بازی کودکان نوشته آیت الله احمد بهشتی بازبینی و ویراست سعید بهشتی با شمارگان 3000 نسخه و قیمت 69000 ریال از سوی انتشارات چاپ و نشر بین الملل منتشر شده است.